Pozvánka

31.8.2024 – Baletní galavečer

BALETNÍ GALAVEČER V ZÁMECKÉM PROSTŘEDÍ 

Plumlovský zámek připravuje na poslední srpnový víked opět opravdu vyjímečný program. I letos zde proběhne po úspěšném comebacku z minulého roku oblíbený projekt Baletní Galavečer pod širým nebem, na který si Vás dovolujeme pozvat.Taneční představení v podání baletního souboru Moravského divadla Olomouc pod uměleckým vedením Jana Fouska se uskuteční v sobotu 31.srpna 2024 ve 20 hodin na zámku Plumlov. Tento unikátní projekt spojující krásu plumlovského zámku s krásou tanečního umění je vytvořen ve spolupráci s Baletem Moravského divadla Olomouc za finančního přispění Olomouckého kraje, pod záštitou hejtmana Olomouckéko kraje Ing. Josefa Suchánka a primátora statutárního města Prostějova Mgr. Františka Jury. 

Kompletní program je zatím ještě tajemstvím, diváci však uvidí výběr z těch nejznámějších scén z klasických baletů, neoklasických i současných choreografií. Galavečer v kouzelné scenérii zámku tak nabídne ukázky nejen ze stávajícího repertoáru souboru, ale bude obohacen i o úplné novinky, které na repertoáru divadla nenajdete.

Již nyní však můžeme prozradit, že se v programu objeví opravdové klenoty klasického baletu, jakými jsou třeba ukázka z baletu Raymonda na hudbu A. Glazunova, Pas de Deux z baletu La Sylphide , Pas de Trois z baletu Korzár, či ukázka z Labutího jezera , která bude takovou malou ochutnávkou chystané podzimní premiéry baletu MDO, kterou  na hudbu P. I. Čajkovského připravuje v Olomouci choreograf Paul Chalmer, ve spolupráci s mezinárodně uznávaným italským výtvarníkem Domenicem Franchim.

Součástí programu bude také ukázka z dramatického baletu o caru Ivanu Hrozném, v choreografii Libora Vaculíka, kterou zcela určitě umocní hudba S. Prokofjeva. Mezi ukázky originálně zpracovaných choreografií bude patřit také Duet Dona Josého a Michaeli z baletu Carmen na hudbu Rodiona Ščedrina a v choreografii Giorgia Madii. Jedinečná příležitost se divákům naskytne při ukázkách z představení Freedom in Motion.  Poprvé totiž soubor přenese do venkovních prostor plumlovského zámku část choreografie, která vznikla letos v květnu pro nově otevřený prostor CENTRALU v Muzeu umění v Olomouci. Moderně zpracovanou taneční inscenaci na téma svobody vytvořili  italská choreografka Roberta Ferrara (WHITEflag day) a český choreograf Štěpán Pechar z DEKKADANCERS (Inventing Freedom).

Galavečer bude doplněn také o ukázky, ve kterých se představí publiku i někteří z nových členů baletního souboru MDO. Máme se jistě tedy na co těšit, vystoupení baletního souboru MDO je totiž vždy zárukou špičkového uměleckého zážitku.

Vyjímečnost tohoto projektu tkví také v tom, že pro tento účel je na nádvoří zámku postaveno speciální jeviště a hlediště, využívající dominantu nasvíceného zámku jako kulisu celého představení. Přijděte si tedy vychutnat tuto nevšední a netradičně podmanivou atmosféru.

 

VSTUPENKY budou již brzy v předprodeji na kontaktních místech ( CK FTL u Radnice Prostějov, Zámek Plumlov, Studio Flair Prostějov ) !

DOPORUČENÍ PRO NÁVŠTĚVNÍKY

  •           Představení proběhne i za nepříznivého počasí. V závislosti na aktuální situaci může být mírně však časově posunuto, či na chvíli přerušeno.

  • Během představení není dovoleno používat deštníky, protože omezují viditelnost ostatním divákům. Z tohoto důvodu doporučujeme vzít si s sebou nepromokavou bundu nebo pláštěnku. ( pláštěnky je možné případně koupit i na místě )

  • Byť bude léto, myslete na to, že večery mohou být poměrně chladné, proto nepodceňujte volbu teplého oblečení a vhodné obuvi.